Kruiden vertaal tabel (US/UK – NL)

Engels Nederlands 
Anise (seed)Anijs (zaad)Anijs wordt in gerechten toegepast vanwege de bijzondere smaak die het heeft. Voorbeeld daarvan is anijsbrood. Daarnaast wordt anijs gebruikt in dranken, zoals anijsmelk en verschillende alcoholische dranken.
Anijszaadjes zijn een basisgrondstof voor de 'muisjes' die gebruikt worden voor beschuit met muisjes. Ook worden anijszaadjes gebruikt voor het vervaardigen van de anijskrol.
Asafoetida, Devil's dungDuivelsdrekDe plant werd wel gebruikt in de keuken en in het verleden in de geneeskunde. Het is een tot 2 m hoge kruidachtige plant met stevige, holle, ietwat sappige stelen die aan de basis 5-8 cm breed zijn. De bladeren zijn 30-40 cm lang, sterk verdeeld, met een fiks steunblad aan de stam. De bloeiwijze zijn grote, gele, samengestelde bloemschermen. Rauw verspreidt de plant een zeer onaangename geur, gekookt lijkt het wel iets op prei
Bay leafLaurierbladIn sauzen, zuurkool, rode kool, stamppot, groentesoepen, marinades, ingelegde augurken, komkommer en rode bieten kunnen laurierbladeren worden gebruikt. Laurierbladeren bezitten een aroma dat bij heel veel spijzen past; zelden wordt een gerecht door laurierbladeren bedorven. Het is een gezond, aromatisch-bitter kruid, dat de vertering helpt. De bladeren kunnen rustig worden meegekookt en voor het opdienen worden verwijderd.
Black mustard seedZwart mosterdzaadDe mosterdplant is een kleine eenjarige plant met gele bloemen, het wordt vaak verward met koolzaad waar het erg op lijkt en ook nauw verwant aan is. Mosterdzaadjes zijn ongeveer 0,5 tot 1 mm groot. Er bestaan verschillende soorten mosterdzaad:
Gele mosterd (Sinapis alba), een plant uit de familie der kruisbloemen, afkomstig uit Zuid-Europa.
Zwarte mosterd (Brassica nigra), eveneens een kruisbloemige, in hetzelfde geslacht als diverse koolsoorten, zoals bloemkool, boerenkool, spruitjes.
Sareptamosterd (Brassica juncea)
Ethiopische mosterd (Brassica carinata)
Zwart mosterdzaad is scherper dan geel of bruin mosterdzaad. Dit houdt verband met een hoger gehalte aan olie in de zaden. Geel en bruin mosterdzaad hebben een wisselend gehalte aan olie en scherpte. Fabrikanten gebruiken de verschillen in kwaliteit om tot een gewenste vermenging te komen. Het eindproduct is daardoor van constante kwaliteit.
Black pepperZwarte peperPeper kan in vrijwel elk gerecht verwerkt worden. Het versterkt de smaak van bijvoorbeeld vlees, en geeft een pittige smaak aan soep en puree. Peper wordt ook (met mate) in sommige gebaksoorten gebruikt, bijvoorbeeld in pepernoten. In sommige gerechten worden hele peperkorrels gebruikt, de gedroogde besjes van de peperplant. Hoewel peper ook in gemalen vorm te koop is, prefereren veel fijnproevers vers gemalen peper. Daarnaast wordt peper ook vers gebruikt. In India wordt peper gebruikt in de pittigste kerriemengsels.

Witte peper is pikant, maar iets aromatischer dan de scherpere zwarte peper. Er bestaat ook groene peper die milder van smaak is en daarom vaak wordt gebruikt in bijvoorbeeld salades en roomsaus. Grijze peper is een mengsel van zwarte en witte peper
BorageKomkommerkruidAls voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak, de naam komkommerkruid heeft ze hieraan te danken. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren.
CardamomKardemomIn de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.

Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten. Daarnaast zou het de eetlust bevorderen en heeft het een zuiverende werking op de adem.
CayenneCayenne Peper is gemalen gedroogde Chilipeper, die in de keuken gebruikt wordt als specerij. Het is vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana.
Celery saltSelderijpoeder
ChamomilleKamille
ChivesBasilicum
CinnamonKaneel
ClovesKruidnagel
Coriander, CilantroKoriander
Curry leavesKerriebladeren, Curry bladerenOndanks de naam hebben kerrieblaadjes weinig van doen met kerriepoeder. Kerriepoeder is een mengsel van allerlei specerijen zoals komijn, koriander en fenegriek. Curryblaadjes ruiken warm & kruidig en passen perfect in curry gerechten.
DillweedDilleDille is een plant uit de schermbloemenfamilie. Uit dezelfde plantenfamilie komen venkel en kervel. Dille heeft fijne, naaldachtige bladeren. Het is een kruid met een heel verfijnde smaak. Het is de enige soort in het geslacht Anethum
FenugreekFenegriekFenegriek komt oorspronkelijk uit Mesapotamië en wordt al sinds de oudheid gebruikt in de keuken. Het staat ook wel bekend als Grieks hooi (dit vanwege de geur).
GarlicKnoflookKnoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in Frankrijk en de mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt.
GingerGember
Greater galanger, Siamese gingerGalanga, Galgant, Galigaan, Thaise gember
Green chilli, Chile, Chili Spaanse peper, Chili peperSpaanse peper kan meegekookt worden in gerechten als chili con carne, Indiase curry's en dergelijke. Het pikantste deel zijn de zaadlijsten, de witte randen waaraan de zaden vastzitten met het rode vruchtvlees. Het is een misverstand te denken dat de zaadjes zelf voor de scherpte zorgen. Wel kunnen deze door het barsten van de epidermis van de zaadlijsten in aanraking komen met de capsaïcinen, maar strikt genomen zijn de zaadjes van een peper neutraal van smaak. De waargenomen scherpte van een rodepepergerecht neemt na enkele happen nog toe, eenmaal een klein hapje proeven geeft geen goed beeld. Heeft men zich vergaloppeerd, dan is melk, iets ruws als een hapje witte rijst of hard brood een middel om de smaak te dempen.
HorseradischMierikswortel
Lemon grassCitroengras
LemonbalmCitroenmelisse
MaceFoelie
MarjoramMarjolein
Mint leaves Munt
NutmegNootmuskaat
OnionUien
OranganoOregano
Paprika sweet of hot of:
Yellow pepper, Capsicum, Bell
Paprika
ParsleyPeterselie
Pepper cornsPeper korrels
Red chilli, Chile, Chili, Cayenne pepperSpaanse peper, Chili peper, Cayenne
RosemaryRozemarijn
SaffronSaffraan
SageSalie
Tamarind, Indian date Indische dadel, Assem
TarragonDragon
ThymeTijm
TurmericGeelwortel, KurkumaKurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa.

Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indische saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.

Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur.
White pepperWitte peper