Gaan we voor Gas of Brikette/Houtskool?

Een vraag waar de meningen aardig over uiteen lopen. De een laat weten “er bestaat geen verschil”, we hebben immers testen gedaan en door mensen te laten proeven. Een ander heeft weer een duidelijke voorkeur. Ook ik heb een persoonlijke mening. Om direct met de deur in huis te vallen, qua smaak blijf ik toch bij de Briquette BBQ, maar daarmee wil ik niet zeggen dat de gas BBQ veel minder is. Aan het einde van dit artikel maken de tegenstrijdigheden de en de keuzemogelijkheden de verwarring compleet. Hier mijn ervaring met beide methode. Doe er mee wat je wilt, het is maar een mening.

Briketten/Houtskool

De mystiek van de briketten, de rook, de geur, je vingers kunnen branden, het element vuur en natuurlijk het “gelul” met de buren heeft natuurlijk iets magisch. Na een dik jaar zetelt de rooklucht dan ook in je ketel. Een mooie laag in het deksel begint zich te vormen. Het soort (merk) briketten is mede een bepalende factor welke de uiteindelijke smaak van je gerecht bepaalt. Het is “net” allemaal even wat meer werk het aanmaken van briketten BBQ. Maar de Chimney is natuurlijk een geweldige uitvinding en een “must have” voor iedere BBQ-er. De eerste die op de markt kwamen waren erg duur, maar tegenwoordig is de prijs redelijk en in een juiste prijsverhouding gekomen. Mijn Touch-N-Go gasontstekingssysteem gebruik ik eigenlijk niet zo veel meer. De Chimney zet ik eenvoudiger in een rookoverlast vrije hoek van het huis. Het blijft toch allemaal wel een werkje voordat je uiteindelijk kunt beginnen, vooral als je een paar keer per week buiten kookt (en zo hoort het ook, het gehele jaar door). Natuurlijk moeten wij ook nog werken om e.e.a. financieren. Meestal zijn we laat thuis uit het werk en wie heeft er dan nog zin om de kolen te starten? Nou ik niet meer … (waar laat ik mijn voorraad kolen?) In de winter moet je ook echt zoeken naar briquettes, waarbij ik wil aantekenen dat dit tegenwoordig ook weer veel beter is geworden.
Resume: Het is heerlijk en smaakvoller maar wel een werkje en zet de juiste BBQ sfeer neer. De smaak van hout blijf ik wel prettig vinden. Het oude klasieke BBQ element blijft maar lokken.

Gas

Maar nu de gas BBQ. Ik kocht deze zo’n 4 jaar geleden omdat ik het vele kolen gebruik zat was. Wat bij mij de doorslag gaf was de Weber kook cursus in Joure. Alle varianten stonden daar opgesteld. Tijdens die culinaire cursus werd goed uitleg gegeven over de werking van alle soorten BBQ’s en waar je vooral op moest letten. De smaak bleek zeer bbq tasty, smaakvol, culinair en perfect. Ik dacht wel handig zo apparaat. En zo kocht ik de E210 WEBER Spirit E-210 Premium. (nu al weer spijt van maar daar later meer over). Bij het eerste gebruik dacht … hmmmmmzzzzz is dit nu alles? Maar ik werd steeds vaardiger in de toe te passen techniek en bovendien de gas BBQ ketel begon inmiddels zichzelf ” in te roken”. De smaak werd steeds beter. Om een lang verhaal wat korter te maken. Ik begin mijn oude briquettes BBQ te vergelijken met een hele nieuwe gas BBQ en dat was fout. Nu heb ik er twee ……. En gebruik ze beide vaak genoeg. Maar de gas BBQ gaat het meeste aan. En weet je waarom? Het is zo heerlijk eenvoudig als je de techniek onder d knie hebt. Binnen 10 min. beginnen met koken na een impulsieve gedachte ik kook mijn maaltijd even buiten. Nu na 1,5 jaar de smaak is net zo goed als de briquettes BBQ. Lekker tegenstrijdig verhaal he? Maar … ga ik wat speciaals koken dan pak ik toch mijn briquettes BBQ. Het psychologische effect zal dan op dat moment wel weer meester van mij maken. Maar er is dan ook niets heerlijker om tijdens een BBQ party met twee van die apparaten te mogen werken. Er bestaan geen BBQ capaciteit problemen meer indien je voor bijv. 30 mensen moet koken. Het gaat nu bij mij in een handomdraai. Ik heb twee gasflessen zodat ik nooit zonder kom te zitten. Het gaat lang mee en het gas verbruik valt enorm mee, al zeg ik het zelf. Ik heb in de gas BBQ nu ook een bakplaat gelegd (perfect voor de uien, groenten, ed. aan te bakken). Gelukkig heeft Weber nu ook het rookdoosje op de markt gebracht waar de houtsnippers in kunnen. Kortom ook de gas BBQ geeft de smaakpapillen vreugde.

Als laatste nog even terugkomen op mijn spijt van de E210 WEBER Spirit E-210 Premium. Tijdens de aankoop veel rondgekeken. (mijn vrouw helaas ook) Deze vond de Summit te groot en dat model wilde ik weer. Dus compromis werd het de Spirit. Een vriend van mij schafte wel de Summit aan en wat blijkt zoveel groter is hij niet qua afmetingen. Ok wel iets natuurlijk, maar de mogelijkheden die dat apparaat heeft zijn van grote klasse. Maar ja jammer dat dat Weber spul zo lang mee gaat, hoe lang moet ik wachten op mijn Summit?
Conclusie: Je moet beide (briketten en gas)bezitten om het ultieme te kunnen behalen. Beide kookvormen hebben ieder hun eigen perfecte smaak. Succes bij de keuze afweging tijdens de aanschaf.

En nu zijn wij nog benieuwd naar jouw mening.